Terugblik 2023

1 januari 2024

1e Ontmoetingsbijeenkomst veteranen op 31 maart 2023

Op uitnodiging van de gemeente Halderberge is een vijftigtal veteranen bijeengekomen om elkaar te ontmoeten. De burgemeester gaf in zijn welkomstwoord aan waarom hij waarde hecht aan ‘aandacht voor veteranen’ en nodigde de aanwezige veteranen uit om aan te geven waaraan behoefte was. Met een drankje en hapje werd vervolgens onderling kennisgemaakt en weden de eerste ideeën voor vervolg bijeenkomsten geboren.


Blauwe hap en dodenherdenking 4 mei 2023

Voor het eerst een gezamenlijke Indische maaltijd van alle veteranen tezamen met het College van B&W en de Raad. Een gezellig samenzijn dat beide partijen goed bevallen is. Aansluitend zijn de deelnemers ‘uitgewaaierd’ naar de herdenkingspunten in Hoeven, Oudenbosch en Oud-Gastel waar veteranen voor het eerst een ‘eigen’ krans hebben gelegd.

 

Film ‘de vuurlinie’ op 12 september 2023

Samen met de veteranen van Roosendaal waren de Halderbergse veteranen uitgenodigd om deel te nemen aan de voorpremière van de film ‘De Vuurlinie’. De interesse was dusdanig dat in 3 zalen tegelijkertijd de film draaide. In deze film werd op indrukwekkende wijze weergegeven onder welke omstandigheden Nederlandse veteranen hebben moeten opereren in Afghanistan. Zeer indrukwekkend, na afloop gevolgd door een gezellig samenzijn en het uitwisselen van ervaringen.

Militairen van de Afla Koningscompagnie beschermen zich tegen het opwaaiende fijne zand, veroorzaakt door de dalende Chinook helikopter die ze na hun actie op komt pikken.
2007-01-06 Kandahar, Afghanistan


Veteranen café 6 oktober 2023
Voor het eerst een bijeenkomst van de Halderbergse veteranen, in het Veerrhuis in Oud-Gastel. Onder het genot van een hapje en drankje werd onderling kennisgemaakt en kwamen de verhalen ‘waar zat jij / wat deed jij’ los.

Operation Pheasant op 26 oktober 2023
Ter nagedachtenis aan de bevrijding van onze regio in 1944 door de Amerikaanse 104e infanteriedivisie (de Timberwolves). Na een historisch spektakel in de ochtend in Standdaarbuiten verplaatste een stoet van zo’n 100 historische WO-II voertuigen met 300 deelnemers naar het centrum van Oudenbosch. Met al;s speciale gast dhr Frank Fabianski (102jr), een van de Timberwolves veteranen die bij de bevrijding betrokken was en nadien nooit meer in Europa is geweest. Samen met hem heeft een groot aantal Halderbergse veteranen een krans gelegd bij het bevrijdingsmonument om aansluitend een drankje te nemen en over ‘toen’ te praten.

2 juni 2025
Om middernacht tussen 4 en 5 mei werd in Wageningen het bevrijdingsvuur ontstoken. Meer dan 5000 atleten brachten het vuur naar 201 gemeenten, waaronder ook Halderberge. Atletiekvereniging AVO’83 uit Oudenbosch zorgde ervoor dat het vuur naar onze gemeente kwam. Onder de hardlopers was ook veteraan en voorzitter van het stichtingsbestuur Maurice Huijs. De atleten met burgemeester Anne Mulder voorop kwamen rond de klok van drie uur aan bij het Jezuïetenplein om even later daar het bevrijdingsvuur te ontsteken. “We vieren vandaag 80 jaar vrijheid, waarbij we zelf mogen bepalen wat we denken en wie we zijn. Dit vuur is een speciaal symbool wat we doorgeven aan elkaar. Vrijheid begint bij iets kleins”, zei de burgemeester onder meer in zijn toespraak.  Na de plechtigheid werd het bevrijdingsvuur door veteranen Will Meurer en Diana Jansen, in samenwerking met Stichting Dutch Polar Bears en Lud Kessel naar de andere kernen gebracht. Daar deden ze samen met wethouders het vuur ontbranden. Tegelijkertijd gaf een ceremoniële vlucht van een drietal historische vliegtuigen van het Vliegend Museum Seppe een extra cachet aan de ontsteking van het bevrijdingsvuur.
2 juni 2025
Tijdens de Nationale Dodenherdenking op zondag 4 mei hield burgemeester Anne Mulder een toespraak bij het monument aan de Beemd in Oud Gastel. Hij stond hij stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog èn bij de kwetsbaarheid van vrijheid, gebaseerd op zijn eigen ervaringen als veteraan in Srebrenica.
7 mei 2025
Veteranencafé, 19 januari 2024 Op vrijdag 19 januari 2024 vond weer een veteranencafé plaats, dit keer in restaurant Bargo in Bosschenhoofd. Een gezellig samenzijn waarbij met een drankje en een hapje met elkaar kennis werd gemaakt en verhalen werden gedeeld. Bezoek aan scouting Oudenbosch, 12 en 13 april 2024 Op uitnodiging van de Scouting Oudenbosch heeft Iwan Ruesidueli op vrijdagavond 12 april en zaterdagochtend 13 april namens de Halderbergse veteranen de groepen van Scouting Oudenbosch bezocht. Gekleed in zijn camouflagepak en met zijn blauwe VN-helm, scherfvest en (ex-KL) Land Rover, had hij de volle aandacht van alle jongens en meisjes van de Verkenners- en Gidsengroepen die in bankjes om hem heen zaten. Er volgde een 2 uur durend gesprek over het belang van 4 mei met vele persoonlijke vragen en antwoorden en anekdotes. Op zaterdag volgde een bezoek aan de Bevers en Welpen, waarbij zo'n 20-30 minuten gezellig samen is gekletst, waaronder ook over 4 en 5 mei. Veteraan in de klas (doorlopend) Een aantal Halderbergse veteranen heeft in regionaal verband een cursus gevolgd bij het Veteraneninstituut en nemen nu deel aan het educatieve programma 'Veteraan in de klas' dat via het Veteraneninstituut wordt aangeboden aan de groepen 7/8 van de basisscholen. Doel van dit programma is om de erkenning en waardering voor veteranen te vergroten waarbij aangesloten wordt op diverse onderwijsdoelen, zoals burgerschap. In april 2024 vonden de eerste bezoeken aan verschillende Halderbergse basisscholen plaats. Van beide kanten een groot succes! Blauwe Hap en Dodenherdenking, 4 mei 2024 Op 4 mei hebben we elkaar, inmiddels traditiegetrouw, ontmoet tijdens de Blauwe Hap, waarna we met meerdere veteranen zijn aangesloten bij de Dodenherdenkingen in Hoeven, Oud Gastel en Oudenbosch.
12 maart 2025
tekst volgt
12 mei 2024
Na 2 jaar ‘proefdraaien’ onder de vleugels van de gemeente Halderberge is op 10 maart 2025 de Stichting Halderbergse Veteranen (SHV) officieel opgericht. Een stichting voor en door veteranen met als doel de banden onderling te versterken en het bevorderen van de maatschappelijke erkenning. Medio 2023 zijn we de mogelijkheden om tot een Halderbergse veteranenstichting te komen gaan verkennen. Dit gebeurde met een kleine club veteranen, ongeveer 10 personen, onder leiding en uitnodiging van mw. Petra Laros van de gemeente Halderberge. Op het moment dat dit een wat formeler karakter kreeg, hebben we met drieën (en later met vieren) een voorlopig bestuur gevormd om de uiteindelijke stappen naar een echte stichting te kunnen gaan maken. Op 10 maart heeft dit geleid tot de “notariële bekrachtiging”, waardoor de formele status van de Stichting Halderbergse Veteranen een feit was. Daarmee werden ook de bestuursleden voor de eerste termijn vastgesteld. De stichting heeft zich, met de oprichting, tot doel gesteld om de band en het kameraadschap in stand te houden en daar waar nodig te verbeteren tussen veteranen onderling, actief en niet-actief dienend. Maar ook willen we de maatschappelijke erkenning van en waardering voor veteranen binnen de gemeente Halderberge bevorderen. Daarnaast werken we aan het ondersteunen van belangen van veteranen. Vanaf 12 maart 2025 zijn we geregistreerd, als stichting, bij de Kamer van Koophandel.